Do góry

Mozzarella di Bufala Campana DOP



Mozzarella di bufala Campana D.O.P. to tradycyjnie warzony, kremowy, rozciągliwy ser twarogowy, o różnej wielkości owalnym lub kulistym kształcie. Jest porcelanowo biały, wilgotny, ma bardzo cieniutka skórkę i delikatny smak.

Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. wytwarzana jest wyłącznie z mleka czarnych bawolic rasy Bubalus Arnee, które od czasów średniowiecza są szczególnie licznie hodowane na żyznych, półdzikich terenach południowo-środkowych Włoch, głównie w Kampanii.

regiony_mozzarella_di_bufala

Mleko bawolic ma wyższą od krowiego zawartość tłuszczu mlecznego i białka, dzięki czemu oryginalna mozzarella di bufala ma niepowtarzalny smak i aromat, wyższe od serów z mleka krowiego wartości odżywcze oraz bardziej miękka konsystencję.

Nasza Mozzarella do Bufala Campana posiada certyfikat kontrolowanej jakości pochodzenia D.O.P. i pochodzi z tradycyjnej włoskiej farmy MARRANDINO.

cert_mozzcert_dop