Do góry

Pomidory San Marzano DOP



Pomidory San Marzano to wyjątkowa i delikatna, gruntowa odmiana pomidorów, rosnących w Kampanii, u stóp Wezuwiusza, gdyż wymaga specjalnej gleby pochodzenia wulkanicznego. Charakteryzuje się rzadko spotykanym, wydłużonym kształtem i intensywnym czerwonym kolorem. Pomidory te mają wyjątkowo mało pestek, przez co ich miąższ jest jędrny i zbity. Twarda skórka jest przed obróbką obowiązkowo obierana. Posiadają niezwykle trwały aromat, który utrzymuje się przez bardzo długi czas, nawet po przetworzeniu. Wielu szefów kuchni uważa je za najlepszą odmianę pomidorów na świecie. Same w sobie są tak doskonałe, że do przyrządzenia sosu do pizzy neapolitańskiej dodaje się jedynie odrobinę soli.

Pomidory San Marzano to odmiana zalecana przez Stowarzyszenie AVPN do przyrządzania prawdziwej neapolitańskiej pizzy.

sanmarzano

 

Czysta odmiana pomidorów San Marzano, ze względu na swoją rzadkość, wybitne walory smakowe, a także trudną i kosztowną pielęgnację, jest produktem premium. Jedynie pomidory pochodzące z ekologicznych plantacji u stóp Wezuwiusza w Kampanii posiadają włoską klasyfikację Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino i europejski certyfikat D.O.P.

sanmarzano4

 

Na naszej pizzy, w NOLIO, znaleźć można wyłącznie pomidory San Marzano D.O.P. Są one selekcjonowane specjalnie dla nas przez kooperatywę rolniczą Agrigenus, posiadającą swoje plantacje w Kampanii, pod Neapolem.

Pomidory pochodzące z Agrigenus posiadają certyfikację D.O.P. oraz Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino. Sama zaś kooperatywa należy do unikalnego światowego projektu Slow Food Foundation for Biodiversity, którego celem jest promocja rolnictwa, opartego na lokalnej bioróżnorodności i szacunku do ziemi i lokalnej kultury.

 

cert_dopcert_pomid