Cappelletti z wołowiną

Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.

  1. Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
  2. Przemieszaj makaron, żeby odkleił się od pergaminu, wyjmij papier.
  3. W międzyczasie zagotuj osobno sos demi-glace i sos parmezanowy.
  4. Ugotowane pierożki wymieszaj z sosem demi-glace i wyłóż je na talerz.
  5. Polej cappelletti sosem parmezanowym.
  6. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sekretem naszych cappelletti jest nie tylko przepyszny farsz, ale przede wszystkim sos demi-glace, który gotujemy specjalnie dla Was przez kilkadziesiąt godzin!

Sugerowane wino: Cantina Donati Marco, Fratte Alte Pinot Nero DOC 2017

Skład: pierożki cappelletti, wołowina, sos demi-glace, Parmigiano Reggiano DOP 36-miesięczny

Waga netto: 350 g (220 g pierożki z nadzieniem, 80 g demi-glace, 50 g sos parmezanowy)

Cena: 25,00 zł