Casoncelli z krewetkami

Casoncelli to domowe pierożki przygotowywane w całej Lombardii. Najbardziej znana odmiana tego dania pochodzi z Bergamo. Pierożki formowane sa w półkola z odciśniętym na środku dołeczkiem. Ich istotą jest farsz. Nasze casoncelli wypełnione są krewetkami i ricottą di bufala, polane sosem z domowego limoncello.

  1. Pierożki, razem z pergaminem, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
  2. Przemieszaj, żeby pierożki odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
  3. W międzyczasie podgrzej sos limoncello na patelni.
  4. Ugotowane pierożki połącz z sosem.
  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino: Cantina Antonella Corda, Vermentino di Sardegna, DOC 2018 lub Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2018

Skład: pierożki casoncelli (mąka, jaja), krewetki, ricotta di bufala, dymka, sos z limoncello

Waga netto: ok. 240 g (170 g pierożki z nadzieniem, 70 g sos limoncello)

Cena: 25,00 zł