Culurgiones z Pecorino Romano DOP i boczniakiem

Culurgiones to pierożki wywodzące się z Sardynii. Bazą farszu są tradycyjnie pieczone ziemniaki, które możemy łączyć z innymi smakami. Kształt pierogów ma przypominać pełne ziarno pszenicy, które traktowane jest jako domowy talizman. Culurgiones często są dodatkiem do świątecznych dań, tradycyjnie są podawane w Dniu Zadusznym.

  1. Culurgiones to dosyć delikatne pierożki. Gotuj je na małym ogniu w osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Do wody wrzuć je razem z pergaminem.
  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
  3. W międzyczasie podsmaż boczniaki na maśle. Najlepsze są podsmażone z każdej strony. Dopraw je solą i pieprzem.
  4. Wyjmij pierożki na talerz, ułóż na nich boczniaki, a całość posyp parmezanem i dymką.
  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Nasze pierożki idealnie smakują solo, ale możesz podzielić się z nimi z drugą osobą i połączyć je z ulubionym mięsem lub rybą.

Sugerowane wino: Azienda Vitivinicola Il Colle, Prosecco Extra Dry, DOC Treviso 

Skład: pierożki culurgiones, ziemniaki, Pecorino Romano DOP, mięta, boczniak, cebula dymka, Parmigiano Reggiano DOP, masło

Waga netto: ok. 370 g (300 g pierożki z nadzieniem, 40 g boczniaki, 30 g masło, parmezan i cebula dymka)

Cena: 23,00 zł