Raviolo ze szpinakiem

40 kilometrów na południowy wschód od Bolonii znajduje się miejscowość Imola, ojczyzna jednego z najbardziej efektownych dań makaronowych na świecie. Mowa o raviolo con uovo, czyli pierożku wypełnionym farszem z ricotty, z płynnym żółtkiem w środku. Prostota smaku.

  1. Raviolo, razem z pergaminem, na którym jest ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut.
  2. Przemieszaj makaron, żeby odkleił się od pergaminu, wyjmij papier.
  3. W międzyczasie rozpuść masło na patelni.
  4. Ugotowane raviolo ostrożnie przełóż na talerz, polej je rozpuszczonym masłem i posyp parmezanem.
  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Żółtko powinno być płynne, ale spokojnie – nie każdemu wszystko udaje się od razu!

Sugerowane wino: Don Lorenzo della Grillaia, Lugana, DOC Lugana 2017

Skład: pierożek raviolo, żółtko jaja, ricotta di bufala, szpinak, Parmigiano Reggiano DOP, masło szałwiowe

Waga netto: ok. 200 g (150 g pierożek z nadzieniem, 40 g masło szałwiowe, 10 g parmezan)

Cena: 19,00 zł