Tortellini z dorszem

Tortellini to najbardziej znane włoskie pierożki. Historia powstania tortellini jest owiana miłosną legendą z końca XVI wieku. Ich kształt miał przypominać kobiecy pępek, który został podejrzany przez dziurkę od klucza przez pewnego kucharza.

  1. Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
  2. Przemieszaj makaron, żeby odkleił się od pergaminu, wyjmij papier.
  3. Mleko kokosowe wymieszaj z pastą curry, musisz zrobić to na tyle dokładnie, żeby nie powstały grudki. Po połączeniu składników zagotuj sos.
  4. Pierożki dodaj do ciepłego sosu.
  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Jeśli nie lubisz ostrych dań dodaj ¾ pasty curry. Dalej będzie smacznie.

Sugerowane wino: Societa Agricola Luna Sicana, A’Zita Cu Zitu Nero d’Avola DOC 2015 lub Cantina Antonella Corda, Vermentino di Sardegna DOC 2017

Skład: pierożki tortellini, dorsz, chilli, trawa cytrynowa, kolendra, sos sojowy, curry, mleko kokosowe

Waga netto: ok. 290 g (180 g pierożki z nadzieniem, 100 g mleko kokosowe, 10 g curry)

Cena: 25,00 zł