Cappelletti z wołowiną
Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.
Przepis
- Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
- Przemieszaj makaron, żeby odkleił się od pergaminu, wyjmij papier.
- W międzyczasie zagotuj osobno sos demi-glace i sos parmezanowy.
- Ugotowane pierożki wymieszaj z sosem demi-glace i wyłóż je na talerz.
- Polej cappelletti sosem parmezanowym.
- Gotowe! Ciesz się smakiem!
Sekretem naszych cappelletti jest nie tylko przepyszny farsz,
ale przede wszystkim sos demi-glace, który gotujemy specjalnie dla Was przez kilkadziesiąt godzin!
Sugerowane wino
Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2018
Skład
pierożki cappelletti (mąka, jaja), wołowina, sos demi-glace, Parmigiano Reggiano DOP 36-miesięczny
Waga netto
ok. 350 g (220 g pierożki z nadzieniem, 80 g demi-glace, 50 g sos parmezanowy)
Cena
25 zł
