Makarony z Gragnano IGP
Pastificio d’Aniello to założona w 2015 rodzinna malutka fabryka makaronu z Gragnano. Firma zatrudnia obecnie jedynie 8 osób, a cały proces produkcji wykonywany jest ręcznie. Ciekawostką jest produkcja makaronu Fusilli al ferretto, który jest najdroższy z asortymentu fabryki, ponieważ wytworzenie go wymaga aż czterech osób.
Również pakowanie makaronu odbywa się tutaj całkowicie ręcznie. Stąd tak pięknie wygląda, a w opakowaniu nie ma połamanych i pokruszonych makaronów ani brzydkich form. Również dzięki temu nasz makaron doskonale przetrwał długą podróż z Gragnano do Nolio, a każde opakowanie zawiera makaron w nienaruszonym stanie.
Rzemieślniczy zakład Pastificio d’Aniello mieści się w Gragnano przy słynnej Via Roma. To serce miasta i jego symbol, tutaj jeszcze na początku XX wieku suszono makarony. Miasto charakteryzuje się wyjątkowym klimatem, z idealną wręcz dla suszenia pasty wilgotnością powietrza, a także bardzo czystymi górskimi wodami. Makaron wytwarza się tutaj tradycyjnymi metodami, a ciasto przygotowuje się wyłącznie z włoskiej pszenicy. Najczęściej są to ziarna uprawiane w słonecznej Apulii. Do ciasta dodaje się wodę z gór Lattari, roztaczających się nad Gragnano, następnie makaron przeciskany jest przez wykonane z brązu matryce. Dzięki temu jego powierzchnia jest delikatnie porowata, co pozwala na idealnie połączenie się pasty z sosem.
Podczas gdy przemysłowa produkcja makaronu w innych regionach Włoch skraca do minimum czas jego suszenia, w Gragnano ten ostatni etap produkcji odbywa się długo, w swoim własnym rytmie, aż do 60 godzin.
Makarony z Gragnano IGP w Nolio
Lumaconi | Mafalde | Spaghettoni | Pappardelle | Tagliatelle | Fusilli | Treccione Rigato | Casarecce | Torcinelli | Orecchie Napoletane
Waga netto: 500 g
Cena: 15 zł / szt.