Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.
Przepis
Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
W międzyczasie podgrzej masło na patelni.
Ugotowane pierożki dodaj do ciepłego masła, wymieszaj.
Przełóż pierożki na talerz i posyp kruszonką.
Gotowe! Ciesz się smakiem!
Skład
pierożki cappelletti (mąka, jaja), ser pleśniowy BerghemBlu, Taleggio DOP, ricotta di bufala, Parmigiano Reggiano DOP 20-miesięczny, kruszonka z panierki panko i czerwonej słodkiej papryki, masło palone
Waga netto
ok. 220 g (190 g pierożki z nadzieniem, 10 g kruszonka, 20 g masło palone)