Cappelletti z bakłażanem

Cappelletti z bakłażanem

Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

     

  2. Przemieszaj makaron, żeby odkleił się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej na patelni palone masło.

  4. Połącz pierożki z masłem, przełóż na talerz i posyp tartym serem Piave DOP.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem! 
 

Skład

pierożki cappelletti (mąka, jaja), pieczony bakłażan, ser Piave DOP, ricotta di bufala, palone masło 

Waga netto

ok. 220 g (190 g pierożki z nadzieniem, 20 g masło palone, 10 g tarty ser Piave DOP)

Cena

24 zł