Cappelletti z dynią

Cappelletti z dynią

Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie rozpuść masło na patelni.

  4. Ugotowane pierożki połącz z masłem.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Jeśli lubisz ostrzejsze dania możesz dodać do masła odrobinę peperoncino lub chilli.

Sugerowane wino

Marotti Campi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, DOC 2018

Skład

pierożki cappelletti (mąka, jajka), dynia, Gorgonzola DOP, masło bazyliowe 

Waga netto

ok. 250 g (200 g pierożki z nadzieniem, 50 g masło bazyliowe)

Cena

19 zł

Złóż zamówienie / Place your order here