Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.
Przepis
Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
W międzyczasie podgrzej sos marsala na patelni.
Ugotowane pierożki dodaj do ciepłego sosu.
Przełóż danie na talerz, posyp serem Pecorino.
Gotowe! Ciesz się smakiem!
Sugerowane wino
Domood Primitivo Puglia, IGP 2019
Skład
pierożki cappelletti (mąka, jaja), konfitowana kaczka, sos marsala, Pecorino Romano DOP
Waga netto
ok. 290 g (220 g pierożki z nadzieniem, 60 g sos marsala, 10 g ser Pecorino)