Cappelletti z kaczką

Cappelletti z kaczką

Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej sos marsala na patelni.

  4. Ugotowane pierożki dodaj do ciepłego sosu.

  5. Przełóż danie na talerz, posyp serem Pecorino.

  6. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino

Domood Primitivo Puglia, IGP 2019 

Skład

pierożki cappelletti (mąka, jaja), konfitowana kaczka, sos marsala, Pecorino Romano DOP

Waga netto

ok. 290 g (220 g pierożki z nadzieniem, 60 g sos marsala, 10 g ser Pecorino)

Cena

25 zł