Cappelletti z porem i sosem z borowików
Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.
Przepis
- Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
- Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
- W międzyczasie podgrzej sos borowikowy na patelni.
- Pierożki dodaj do ciepłego sosu.
- Przełóż danie na talerz, posyp serem Piave i kruszonką z orzechów.
- Gotowe! Ciesz się smakiem!
Sugerowane wino
Marotti Campi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, DOC 2018
Scopone, Rosso di Montalcino, DOC 2017
Skład
pierożki cappelletti (mąka, jaja), por, mascarpone, sos z borowików, ser Piave DOP, kruszonka z orzechów
Waga netto
ok. 250 g (200 g pierożki z nadzieniem, 40 g sos z borowików, 10 g ser Piave DOP i kruszona z orzechów)
Cena
23 zł
