Cappelletti z porem i sosem z borowików

Cappelletti z porem i sosem z borowików

Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej sos borowikowy na patelni.

  4. Pierożki dodaj do ciepłego sosu.

  5. Przełóż danie na talerz, posyp serem Piave i kruszonką z orzechów.

  6. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino

Marotti Campi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, DOC 2018
Scopone, Rosso di Montalcino, DOC 2017

Skład

pierożki cappelletti (mąka, jaja), por, mascarpone, sos z borowików, ser Piave DOP, kruszonka z orzechów

Waga netto

ok. 250 g (200 g pierożki z nadzieniem, 40 g sos z borowików, 10 g ser Piave DOP i kruszona z orzechów)

Cena

23 zł

Złóż zamówienie / Place your order here