Nazwa cappelletti pochodzi od włoskiego słowa cappello, które oznacza kapelusz. Nasze pierożki swoim kształtem mają więc za zadanie przypominać nakrycie głowy 😉 Od tortellini różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, na kształt ronda kapelusza.
Przepis
Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
Przemieszaj pierożki, aby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
W międzyczasie na patelni podgrzej szparagi na maśle szałwiowym.
Ugotowane pierożki dodaj do masła i szparagów i wyłóż je na talerz.
Posyp cappelletti startym parmezanem.
Gotowe! Ciesz się smakiem!
Sugerowane wino
Azienda Vitivincola Il Colle, Prosecco extra dry, DOC Treviso
Skład
pierożki cappelletti (mąka, jaja), ricotta di bufala, szparagi zielone, skórka z cytryny, Parmigiano Reggiano DOP 20-miesięczny, cebula z Tropei, masło szałwiowe
Waga netto
ok. 250 g (160 g pierożki z nadzieniem, 60 g zielone szparagi, 20 g masło szałwiowe, 10 g starty parmezan)