Casoncelli z grzybami

Casoncelli z grzybami

Casoncelli to domowe pierożki przygotowywane w całej Lombardii. Najbardziej znana odmiana tego dania pochodzi z Bergamo. Pierożki formowane są w półkola z odciśniętym na środku dołeczkiem. Ich istotą jest farsz. Nasze casoncelli wypełnione są nadzieniem z borowików i pieczarek, posypane podsmażonym na maśle boczniakiem oraz serem Piave DOP.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podsmaż boczniaki na maśle z każdej strony, dopraw je solą i pieprzem.

  4. Dodaj ugotowane pierożki do masła z boczniakami, przemieszaj, przełóż na talerz, posyp serem Piave.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino

Azienda Vitivinicola Il Colle, Prosecco Brut, DOC Treviso
Cantina Antonella Corda, Cannonau di Sardegna, DOC 2016 

Skład

pierożki casoncelli (mąka, jaja), borowiki, pieczarki, cebula czerwona z Tropei, czosnek, tymianek, rozmaryn, boczniak królewski, masło, ser Piave DOP 

Waga netto

ok. 245 g (190 g pierożki z nadzieniem, 25 g boczniak królewski, 20 g masło, 10 g Piave)

Cena

25 zł