Casoncelli z krewetkami

Casoncelli to domowe pierożki przygotowywane w całej Lombardii. Najbardziej znana odmiana tego dania pochodzi z Bergamo. Pierożki formowane sa w półkola z odciśniętym na środku dołeczkiem. Ich istotą jest farsz. Nasze casoncelli wypełnione są krewetkami i ricottą di bufala, polane sosem z domowego limoncello.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj, żeby pierożki odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej sos limoncello na patelni.

  4. Ugotowane pierożki połącz z sosem.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino

Cantina Antonella Corda, Vermentino di Sardegna, DOC 2018 
Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2018

Skład

pierożki casoncelli (mąka, jaja), krewetki, ricotta di bufala, cebula dymka, sos z limoncello 

Waga netto

ok. 240 g (170 g pierożki z nadzieniem, 70 g sos z limoncello)

Cena

25 zł

Złóż zamówienie / Place your order here