Culurgiones z 'ndują

Culurgiones to pierożki wywodzące się z Sardynii. Bazą farszu są tradycyjnie pieczone ziemniaki, które możemy łączyć z innymi smakami. Kształt pierogów ma przypominać pełne ziarno pszenicy, które traktowane jest jako domowy talizman. Culurgiones często są dodatkiem do świątecznych dań, tradycyjnie są podawane w Dniu Zadusznym.

Przepis

  1. Culurgiones to dosyć delikatne pierożki. Gotuj je na małym ogniu w osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Do wody wrzuć je razem z pergaminem.

    2. Przemieszaj makaron, żeby odkleił się od pergaminu, wyjmij papier.

    3. W międzyczasie podsmaż boczniaki na maśle. Najlepsze są podsmażone z każdej strony! Dopraw je solą i pieprzem.

    4. Wyjmij pierożki na talerz, ułóż na nich boczniaki, całość posyp parmezanem i dymką.

    5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Nasze pierożki idealnie smakują solo, ale możesz podzielić się z nimi z drugą osobą i połączyć je z ulubionym mięsem lub rybą.

Sugerowane wino

Azienda Agricola Le Battistelle, Soave Classico Battistelle DOC 2017
Societa Agricola Antico Castello, Irpinia Aglianico DOC 2014

Skład

pierożki culurgiones, ziemniaki, ‚nduja, boczniak, cebula dymka, masło, Parmigiano Reggiano DOP

Waga netto

ok. 200 g (180 g pierożki z nadzieniem, 30 g borowiki i masło, 10 g parmezan i dymka) 

Cena

23 zł

Złóż zamówienie / Place your order here