Culurgiones z szarpaną wieprzowiną

Culurgiones z szarpaną wieprzowiną

Culurgiones to pierożki wywodzące się z Sardynii. Bazą farszu są tradycyjnie pieczone ziemniaki, które możemy łączyć z innymi smakami. Kształt pierogów ma przypominać pełne ziarno pszenicy, które traktowane jest jako domowy talizman. Culurgiones często są dodatkiem do świątecznych dań, tradycyjnie są podawane w Dniu Zadusznym.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej na patelni sos z wieprzowiną.

  4. Przełóż pierożki na talerz, polej zagrzanym sosem, posyp dymką.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!
 

Sugerowane wino

Domood Primitivo Puglia, IGP 2019
I’Armangia, Sopra Berruti Barbera d’Asti, DOCG 2017

Skład

pierożki culurgiones (mąka, jaja), ziemniaki, gorczyca, pieczona papryka, sos nduja-cebula na czerwonym winie z szarpaną wieprzowiną, dymka

Waga netto

ok. 265 g (180 g pierożki z nadzieniem, 80 g sos nduja-cebula z szarpaną wieprzowiną, 5 g dymka) 

Cena

23 zł