Culurgiones z włoskimi wędlinami

Culurgiones z włoskimi wędlinami

Culurgiones to pierożki wywodzące się z Sardynii. Bazą farszu są tradycyjnie pieczone ziemniaki, które możemy łączyć z innymi smakami. Kształt pierogów ma przypominać pełne ziarno pszenicy, które traktowane jest jako domowy talizman. Culurgiones często są dodatkiem do świątecznych dań, tradycyjnie są podawane w Dniu Zadusznym.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej na patelni sos serowy.

  4. Przełóż pierożki na talerz, polej zagrzanym sosem, posyp kruszonką ze Spianaty.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!
 

Sugerowane wino

Azienda Agricola Le Battistelle, Soave Classico Battistelle, DOC 2017
I’Armangia, Sopra Berruti Barbera d’Asti, DOCG 2017

Skład

pierożki culurgiones (mąka, jaja), ziemniaki, włoskie wędliny, ser Taleggio DOP, cebula dymka, sos serowy z Taleggio, kruszonka z salami Spianata Calabrese Piccante

Waga netto

ok. 295 g (225 g pierożki z nadzieniem, 60 g sos serowy, 10 g kruszonka ze Spianaty) 

Cena

23 zł