Gnocchi czyli kopytka to jedno z najstarszych i najlepiej rozpoznawalnych włoskich dań. Antyczny rodowód sprawił, że przepisów na gnocchi jest naprawdę wiele. W najprostszej wersji przygotowuje się je z samej mąki i wody. W naszym przepisie do ciasta dodajemy patate di montagna czyli górskie ziemniaki o charakterystycznej konsystencji i smaku. Musimy przyznać: te malutkie kluseczki podbiły nasze serca!
Przepis
Kluseczki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
Przemieszaj kluseczki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
W międzyczasie podgrzej na patelni sos. Ugotowane kluseczki dodaj do sosu.
Przełóż danie na talerz, posyp dymką.
Gotowe! Ciesz się smakiem!
Sugerowane wino
Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2017 Societa Agricola Luna Sicana, Grillo Luna Sicana, DOC 2017
Skład
gnocchi (mąka, jaja, ziemniaki), sos z sera pleśniowego BerghemBlu, cebula dymka
Waga netto
ok. 265 g (200 g gnocchi, 60 g sos BerghemBlu, 5 g dymka)