Gnocchi z sosem BerghemBlu

Gnocchi z sosem BerghemBlu

Gnocchi czyli kopytka to jedno z najstarszych i najlepiej rozpoznawalnych włoskich dań. Antyczny rodowód sprawił, że przepisów na gnocchi jest naprawdę wiele. W najprostszej wersji przygotowuje się je z samej mąki i wody. W naszym przepisie do ciasta dodajemy patate di montagna czyli górskie ziemniaki o charakterystycznej konsystencji i smaku. Musimy przyznać: te malutkie kluseczki podbiły nasze serca!

Przepis

  1. Kluseczki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
  2. Przemieszaj kluseczki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
  3. W międzyczasie podgrzej na patelni sos. Ugotowane kluseczki dodaj do sosu.
  4. Przełóż danie na talerz, posyp dymką.
  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!
 

Sugerowane wino

Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2017
Societa Agricola Luna Sicana, Grillo Luna Sicana, DOC 2017

Skład

gnocchi (mąka, jaja, ziemniaki), sos z sera pleśniowego BerghemBlu, cebula dymka

Waga netto

ok. 265 g (200 g gnocchi, 60 g sos BerghemBlu, 5 g dymka)

Cena

21 zł