Ravioli z jagnięciną

Ravioli z jagnięciną

Historia ravioli jest tak długa, że właściwie już nikt dzisiaj nie zna jej dokładniej genezy. Jedno jest pewne – to jedne z najpopularniejszych pierożków we Włoszech. Posiadają nieskończoną ilość wariacji kształtów i nadzień, dzięki czemu każdy znajdzie w nich coś dla siebie.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej masło szałwiowe na patelni.

  4. Przełóż pierożki na talerz, polej masłem szałwiowym, posyp serem Piave.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino

Domood, Primitivo Puglia, IGP 2019
Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2017

Skład

pierożki ravioli (mąka, jaja), jagnięcina, ser kozi, szpinak, cebula czerwona z Tropei, czosnek, masło palone szałwiowe, ser Piave DOP

Waga netto

ok. 250 g (220 g pierożki z nadzieniem, 20 g masło palone szałwiowe, 10 g ser Piave DOP)

Cena

27 zł