Historia ravioli jest tak długa, że właściwie już nikt dzisiaj nie zna jej dokładniej genezy. Jedno jest pewne – to jedne z najpopularniejszych pierożków we Włoszech. Posiadają nieskończoną ilość wariacji kształtów i nadzień, dziekiu czemu każdy znajdzie w nich coś dla siebie.
Przepis
Pierożki, razem z pergaminem na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!
Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.
W międzyczasie podgrzej na patelni sos z bergamotki. Dodaj ugotowane pierożki.
Przełóż danie na talerz.
Gotowe! Ciesz się smakiem!
Sugerowane wino
Marotti Campi, Verdicchio dei Castelli di Jesi, DOC 2018 Societa Agricola Luna Sicana, Grillo Luna Sicana, DOC 2017
Skład
pierożki ravioli (mąka, jaja), wędzony tuńczyk, ricotta di bufala, pietruszka, sos z begramotki
Waga netto
ok. 250 g (200 g pierożki z nadzieniem, 50 g sos z bergamotki)