Raviolo con uovo
40 kilometrów na południowy wschód od Bolonii znajduje się miejscowość Imola, ojczyzna jednego z najbardziej efektownych dań makaronowych na świecie. Mowa o raviolo con uovo, czyli pierożku wypełnionym farszem z ricotty z płynnym żółtkiem w środku. Prostota smaku.
Przepis
- Raviolo, razem z pergaminem, na którym jest ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut.
- Przemieszaj, aby raviolo odkleiło się od pergaminu, wyjmij papier.
- W międzyczasie rozpuść masło na patelni.
- Ugotowane raviolo ostrożnie przełóż na talerz, polej je rozpuszczonym masłem i posyp parmezanem.
- Gotowe! Ciesz się smakiem!
Żółtko powinno być płynne, ale spokojnie – nie każdemu wszystko udaje się od razu!
Sugerowane wino
Azienda Agricola Le Battistelle, Soave Classico Battistelle, DOC 2017
Skład
pierożek raviolo (mąka, jaja), żółtko jaja, ricotta di bufala, szpinak, Parmigiano Reggiano DOP, masło szałwiowe
Waga netto
ok. 200 g (150 g pierożek z nadzieniem, 40 g masło szałwiowe, 10 g parmezan)
Cena
20 zł
