Raviolo con uovo

Raviolo con uovo

40 kilometrów na południowy wschód od Bolonii znajduje się miejscowość Imola, ojczyzna jednego z najbardziej efektownych dań makaronowych na świecie. Mowa o raviolo con uovo, czyli pierożku wypełnionym farszem z ricotty z płynnym żółtkiem w środku. Prostota smaku.

Przepis

  1. Raviolo, razem z pergaminem, na którym jest ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut.

  2. Przemieszaj, aby raviolo odkleiło się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie rozpuść masło na patelni.

  4. Ugotowane raviolo ostrożnie przełóż na talerz, polej je rozpuszczonym masłem i posyp parmezanem.

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Żółtko powinno być płynne, ale spokojnie – nie każdemu wszystko udaje się od razu!

Sugerowane wino

Azienda Agricola Le Battistelle, Soave Classico Battistelle, DOC 2017

Skład

pierożek raviolo (mąka, jaja), żółtko jaja, ricotta di bufala, szpinak, Parmigiano Reggiano DOP, masło szałwiowe

Waga netto

ok. 200 g (150 g pierożek z nadzieniem, 40 g masło szałwiowe, 10 g parmezan)

Cena

20 zł

Złóż zamówienie / Place your order here