Tortellini z dorszem

Tortellini z dorszem

Tortellini to najbardziej znane włoskie pierożki. Historia powstania tortellini jest owiana miłosną legendą z końca XVI wieku. Ich kształt miał przypominać kobiecy pępek, który został podejrzany przez dziurkę od klucza przez pewnego kucharza.

Przepis

  1. Pierożki, razem z pergaminem, na którym są ułożone, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 4-5 minut. Najlepsze są al dente!

  2. Przemieszaj pierożki, żeby odkleiły się od pergaminu, wyjmij papier.

  3. W międzyczasie podgrzej masło pietruszkowe na patelni.

  4. Przełóż pierożki na talerz, polej masłem pietruszkowym, posyp kruszonką z kaparów. 

  5. Gotowe! Ciesz się smakiem!

Sugerowane wino

Azienda Vitivinicola Il Colle, Prosecco Brut, DOC Treviso
Cantina Antonella Corda, Vermentino di Sardegna, DOC 2018

Skład

pierożki tortellini (mąka, jaja), dorsz, koper włoski, cebula czerwona z Tropei, masło palone pietruszkowe, kruszonka z kaparów

Waga netto

ok. 220 g (190 g pierożki z nadzieniem, 20 g masło pietruszkowe, 10 g kruszonka z kaparów)

Cena

25 zł