Burrata weekend

Burrata weekend

Burrata to włoski, niezwykle delikatny ser, wytwarzany najczęściej z mleka krowiego. Ten kremowy przysmak to specjalność Apulii, malowniczego regionu południowych Włoch. Zewnętrzna część burraty ma podobny smak i konsystencję do mozzarelli. Wnętrze burraty kryje słodka, kremowa śmietana i delikatne kawałki stracciatelli.

Burrata jest piękna i kocha prostotę. Wystarczą 2-3 składniki, żeby przyrządzić aromatyczne, smaczne i pięknie wyglądające danie.

Należy jedynie pamiętać, aby nigdy nie serwować burraty zimnej, prosto z lodówki, ponieważ zimna burrata traci smak i aromat. Najlepiej wyjąć ją z lodówki około godzinę przed podaniem i podawać w temperaturze pokojowej.

Zachęceni Waszymi pozytywnymi opiniami o naszej walentynkowej przystawce z burratą i truskawkami, postanowiliśmy zorganizować Burrata Weekend w Nolio.

W czwartek, 18 lutego 2021, dotrze do nas dostawa ze świeżą burratą prosto z Włoch i startujemy! Weekend z burratą potrwa do niedzieli 21 lutego. Lub do czasu kiedy zjemy całą dostępną w Nolio burratę 😉 

Co dla Was przygotowaliśmy?

Mamy dla Was menu specjalne, a w nim przystawkę, danie główne oraz dwie pizze. Wszystkie dania z burratą w roli głównej.

Przystawkę cześć z Was poznała podczas walentynkowej kolacji. Z kilku składników sami składacie gotowe danie, którego czas przygotowania zajmie Wam nie więcej niż 2 minuty.

Danie główne to nasz domowy makaron tagliolini. To pasta fresca, którą gotujemy zaledwie jedną minutę. Maksymalnie dwie, ale nie dłużej. Mieszamy ją z podgrzanym sosem z pomidorów San Marzano DOP, posypujemy startym parmezanem i na wierzch kładziemy ogrzaną do temperatury pokojowej burratę. To jedno z tych dań, które osobiście kochamy najbardziej. Choć jest bardzo proste, ma obłędny smak i jest niezwykle aromatyczne. Otrzymacie od nas składniki, z których przygotujecie danie w ciągu 2-3 minut.

Mamy dla Was również dwie pizze z burratą. Pierwsza z nich będzie dostępna tylko przez najbliższe 4 dni. To Burrata e Nduja. Na sos z pomidorów San Marzano położyliśmy kalabryjską Nduję, pizzę posypaliśmy pecorino romano DOP i świeżą bazylią, a na wierzchu króluje burrata.

Ostatnią pizzę z menu Burrata Weekend dobrze już znacie. To nasza Burratina, którą przez najbliższe cztery dni dostaniecie w promocyjnej cenie 29 złotych.

Burrata weekend menu

PRZYSTAWKA BURRATINA /W/ – 19 zł 
burrata, truskawki, pomidory, mięta, sos balsamico

MAKARON TAGLIOLINI Z BURRATĄ /W/ – 24
makaron tagliolini (mąka, jaja), pomidory San Marzano DOP, bazylia, burrata, Parmigiano Reggiano DOP sezonowany powyżej 20 miesięcy

PIZZA BURRATA E NDUJA – 29
pomidory San Marzano DOP, burrata, Nduja, pecorino romano DOP, bazylia, oliwa

PIZZA BURRATINA /W/ – 29
pomidory San Marzano DOP, burratina pugliese, pieczone pomidorki Datterini, pesto bazyliowe, oliwa

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *