#NolioWDomu na Święta
Nasze domowe pierożki #NolioWDomu to świąteczna opcja, która łączy w sobie polskie i włoskie tradycje. Znajdziecie w niej cztery nowości, które przygotowaliśmy z myślą o tegorocznych Świętach. Aromat dań przenosi nas do domu, bo kiedy zamykamy oczy czujemy mak, ser, grzyby i rybę. Jednocześnie włoskie składniki i znane nam z Italii kształty pierożków, przywodzą na myśl podróże i włoskie wakacje. I to jest piękne, że finał tego zakręconego roku prowadzi nas do stołu, na którym krzyżują się tradycje i spotykają smaki z tych dwóch bliskich naszemu sercu miejsc.
A przecież i tak, tak naprawdę, w tych świętach chodzi o miłe i bezpieczne spotkanie z bliskimi, o relacje i refleksję. I to wszystko dzieje się tu i teraz, przy wspólnym stole. A nam jest ogromnie miło, jeśli na Waszym stole gości Nolio.
Wesołych Świąt Kochani!
Zamówienia
- Zamówienia złożone do 22.12.2020 do godz. 21.00 – odbiór / dostawa pierożków w dn. 23.12.2020, od 13.00 do 21.00.
- Zamówienia złożone do 23.12.2020 do godz. 21.00 – odbiór / dostawa pierożków w dn. 26.12.2020, od 13.00 do 21.00.
Zamówienia na przedświąteczne pierożki #NolioWDomu przyjmujemy do 22 grudnia 2020 (wtorek), do godziny 21.00. Pierożki rozwieziemy do Was, lub możecie je odebrać osobiście, w środę 23 grudnia, między godzina 13.00 a 21.00.
Jeśli potrzebujecie naszych pierożków w drugi dzień świąt, tj. 26 grudnia, zamówcie je u nas do 23 grudnia, do godziny 21.00. W sobotę 26 grudnia będziemy mieli dla Was super świeże pierożki, przyrządzone tego samego dnia.
Oferta świąteczna
TORTELLINI Z DORSZEM
Tortellini to najbardziej znane włoskie pierożki. Historia powstania tortellini jest owiana miłosną legendą z końca XVI wieku. Ich kształt miał przypominać kobiecy pępek, który został podejrzany przez dziurkę od klucza przez pewnego kucharza.
Skład
Tortellini, dorsz, koper włoski, cebula czerwona z Tropei, masło palone pietruszkowe, kruszonka z kaparów
Sugerowane wino
Azienda Vitivinicola Il Colle, Prosecco Brut, DOC Treviso
Cantina Antonella Corda, Vermentino di Sardegna, DOC 201
Cena
25,00 zł
RAVIOLI Z JAGNIĘCINĄ
Historia ravioli jest tak długa, że właściwie już nikt dzisiaj nie zna jej dokładniej genezy. Jedno jest pewne – te jedne z najpopularniejszych pierożków we Włoszech posiadają nieskończoną ilość wariacji kształtów i nadzień. Dzięki temu każdy znajdzie w nich coś dla siebie.
Skład
Pierożki ravioli (mąka, jaja), jagnięcina, ser kozi, szpinak, cebula czerwona z Tropei, czosnek, masło palone szałwiowe, ser Piave DOP
Sugerowane wino
Domood, Primitivo Puglia, IGP 2019
Marotti Campi, Rubico Lacrima di Morro D’Alba, DOC 2017
Cena
27,00 zł
CASONCELLI Z GRZYBAMI
Casoncelli to domowe pierożki przygotowywane w całej Lombardii. Najbardziej znana odmiana tego dania pochodzi z Bergamo. Pierożki formowane są w półkola z odciśniętym na środku dołeczkiem. Ich istotą jest farsz. Nasze casoncelli wypełnione są nadzieniem z borowików i pieczarek, posypane podsmażonym na maśle boczniakiem oraz serem Piave DOP.
Skład
Pierożki casoncelli (mąka, jaja), borowiki, pieczarki, cebula czerwona z Tropei, czosnek, tymianek, rozmaryn, boczniak królewski, masło, ser Piave DOP
Sugerowane wino
Azienda Vitivinicola Il Colle, Prosecco Brut, DOC Treviso lub Cantina Antonella Corda, Cannonau di Sardegna, DOC 2016
Cena
25,00 zł
CARAMELLE Z MAKIEM
Caramelle to jedna z wielu wariacji klasycznych i kochanych przez wszystkich ravioli. Nie przez przypadek ich nazwa sugeruje nam słodkości. Słowo caramelle oznacza w języku włoskim cukierki. Kształt naszego makaronu bardzo je przypomina. Mówi się, że pierożki caramelle to młodszy kuzyn ravioli. Ten kształt jest chyba najbardziej lubiany przez dzieci 😉
Skład
pierożki caramelle (mąka, jaja), mak, ricotta di bufala, daktyle włoskie, pomarańcza, bergamotka, masło, orzechy włoskie
Sugerowane wino
Azienda Vitivinicola Il Colle, Icy Bubbles, Cuvee Blanche
Cena
23,00 zł