Tradycyjne panettone od Nolio

Panettone od Nolio na Święta

Panettone to tradycyjna świąteczna baba pochodząca z Mediolanu. Obecnie jest świąteczną wizytówką całej Italii. Aromatyczna, delikatna i maślana, pełna kandyzowanej skórki z cytrusów i rodzynek.

W tym roku postanowiliśmy upiec własne panettone. Łatwo nie było, bo cały proces produkcji jednej partii tej drożdżowej baby trwa około 30 godzin. Ale udało nam się uzyskać dokładnie ten smak, aromat i delikatność o jakich marzyliśmy.

Włosi często zajadają się panettone już od początku grudnia. W okresie świąt mają w domach co najmniej kilka sztuk. To doskonała propozycja na włoskie śniadanie. Idealnie łączy się z kremem pistacjowym lub orzechowym, kawą lub kieliszkiem prosecco. Marzenie! 🙂

Historia panettone sięga czasów Imperium Rzymskiego, gdzie spożywano słodki, miodowy chleb zaczynowy, będący prekursorem dzisiejszego panettone.  Panetto po włosku oznacza mały bochenek chleba, a przyrostek -one zmienia znaczenie na „duży chleb”. Od XVIII wieku babka stała się ciastem bożonarodzeniowym.

Nas bardziej niż historyczne przekazy urzeka legenda powstania panettone, która sięga XV wieku*. Stworzył je ubogi piekarz Toni, którego córka Adalgisa potajemnie spotykała się z majętnym synem książęcego giermka, Ughetto. Na przeszkodzie związkowi stało ubóstwo piekarza, który wciąż przegrywał konkurencję z sąsiednią piekarnią. Do czasu gdy Ughetto wpadł na pomysł, aby do pieczywa dodać masło, cukier i jajka, a piekarz Toni uzupełnił przepis o cytrusy i rodzynki. Po nowy wypiek ustawiały się kolejki, piekarz Toni stał się bogaty, a jego córka mogła w końcu legalnie spotykać się z Ughetto. Według tej urokliwej legendy nazwa panettone pochodzi od wyrażenia Pan di Toni, czyli pieczywo Toniego 🙂

W tym miejscu nie pozostaje nam nic innego jak przedstawić Wam naszą ofertę na to wyjątkowe ciasto. A dla dociekliwych i ciekawych powstawania babki, zamieszczamy poniżej krótką fotorelację z procesu produkcji. Zapraszamy!

Panettone od Nolio na Święta
Panettone od Nolio na Święta

Oferta

Panettone od Nolio

  • Panettone jest produkowane całkowicie w Nolio, tu przebiegają wszystkie procesu produkcyjne, włącznie z własnym kandyzowaniem skórki z pomarańczy i bergamotki. Ciasto jest pozbawione konserwantów, dlatego zachowuje delikatność około 7-9 dni. Po tym czasie staje się twardsze i bardziej suche, ale nadal jest smaczne. Jednak zalecamy spożycie panettone od Nolio w ciągu 7-9 dni od daty zakupu.
  • Przygotowaliśmy ofertę na panettone w kilku wariantach, tak, aby każdy mógł wybrać najlepiej dostosowaną dla siebie opcję. Każda z opcji jest korzystna cenowo, nie wspominając o tym jak obłędne kompozycje smakowe tworzą proponowane przez nas zestawy 🙂

Zestawy z panettone

  • Panettone można zakupić w zestawie z naszymi ulubionymi bąbelkami Icy Bubbles oraz domowym kremem pistacjowym i/lub orzechowym.
  • Kremy robimy sami w Nolio. Powstają z pistacji z Bronte DOP oraz orzechów laskowych z Piemontu IGP.
  • Podobnie jak panettone, kremy pozbawione są konserwantów, sztucznych zapachów i ulepszaczy. Ich trwałość wynosi 2 tygodnie i należy je przechowywać w lodówce.
  • 1 słoiczek mieści 120 g kremu.
  • Oferujemy dwa smaki kremów: 1) pistacje & biała czekolada oraz 2) orzech laskowy & czekolada karmelowa.

Zamówienia

  • Panettone oraz zestawy można zamawiać telefonicznie lub przez messengera, z ustaloną z góry datą odbioru. Wymagana jest rezerwacja, ponieważ jesteśmy w stanie zaoferować limitowane ilości panettone.
  • Obecnie przyjmujemy zamówienia na pierwszą serię panettone. Zamówienia możecie składać do niedzieli do końca dnia (6.12.2020), z odbiorem w środę (9.12.2020).
  • O kolejnych zapisach na panettone będziemy informować na bieżąco na naszym fanpege’u. Planujemy, aby odbiory panettone były możliwe dwa razy w tygodniu, w ustalone z góry dni.

Terminy

  • Seria 2: do piątku 11.12.2020 można składać zamówienia na panettone i zestawy, z odbiorem we wtorek 15.12.2020.
  • Seria 3: do poniedziałku 14.12.2020 do końca dnia można składać zamówienie na panettone i zestawy, z odbiorem w czwartek 17.12.2020.
    Uwaga! Jest to ostatnia szansa na wysłanie Wam panettone kurierem. Jeśli zatem chcielibyście, żebyśmy wysłali Wam panettone poza Kraków, prosimy, abyście złożyli zamówienie do 14.12.2020.
  • Seria 4: do piątku 18.12.2020 do końca dnia można składać zamówienie na panettone i zestawy, z odbiorem w poniedziałek 21.12.2020.
  • Seria 5: do niedzieli 20.12.2020 do końca dnia można składać zamówienie na panettone i zestawy, z odbiorem w środę 23.12.2020.

Dostawa

  • Panettone można odebrać osobiście, np. przy okazji odbioru pozostałych zamówień z Nolio. Niestety przy odbiorze osobistym nie możemy zaoferować Wam rabatu na panettone, ale nadal oferujemy go na wszystkie inne dania, pizze i produkty #NolioDeli.
  • Możemy również dostarczyć Wam panettone do domu za pośrednictwem naszych kurierów na standardowych zasadach i w obszarze naszych dostaw. Wartość zamówienia musi przekraczać 50 zł. Jeśli mieszkacie poza naszym obszarem, odezwijcie się do nas, spróbujemy znaleźć rozwiązanie. Nasze panettone zasługuje na to, żeby trafić do każdego domu 🙂

Cennik

Panettone ok. 600 g – 49 zł
Icy Bubbles butelka 750 ml – 60 zł
Krem pistacje & biała czekolada 120 g – 25 zł
Krem orzech laskowy & karmelowa czekolada 120 g – 20 zł

Zestawy świąteczne

Panettone + Icy Bubbles – 99 zł
Panettone + Icy Bubbles + krem pistacje & biała czekolada – 119 zł
Panettone + Icy Bubbles + krem orzechy laskowy & karmelowa czekolada – 119 zł
Panettone + Icy Bubbles + 2 kremy: pistacje & biała czekolada i orzech laskowy & karmelowa czekolada – 139 zł
Panettone + krem pistacje & biała czekolada – 69 zł
Panettone + krem orzech laskowy & karmelowa czekolada – 69 zł
Panettone + 2 kremy: pistacje & biała czekolada i orzech laskowy & karmelowa czekolada – 89 zł

Produkcja panettone w Nolio

 

* Źródło: https://podsloncemitalii.pl/kuchnia-mediolanska/jak-to-bylo-z-panettone-legenda-o-powstaniu/

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *