6. urodziny Nolio – cooperativa
#NolioCooperativa czyli 6-te urodziny Nolio
#NolioCooperativa czyli 6-te urodziny Nolio
Na Wielkanoc proponujemy Wam dwa zupełnie nowe smaki pierożków, które łączą polskie i włoskie wielkanocne tradycje kulinarne. Mamy dla Was sardyńskie culurgiones, pachnące żurkiem i parmezanem. Oraz klasyczne włoskie ravioli wypełnione delikatną jagnięciną. Czy wiecie, że jagnięcina jest podawana na wielkanocny obiad w całych Włoszech, choć w każdym regionie w inny sposób.
W tym roku postanowiliśmy zwrócić się w kierunku polskiej tradycji pieczenia bab wielkanocnych, we włoskiej odsłonie i z typowo włoskimi akcentami. Będziemy mieli dla Was seksowną sycylijską pistację z Bronte, wygrzane we włoskim słońcu cytryny oraz piemonckie, aromatyczne orzechy laskowe, bez których nie wyobrażamy sobie już Nolio na słodko. Przygotowaliśmy również wielkanocną odsłonę sernika Nolio, z kremem z białej czekolady z wanilią, truskawkami i czekoladą.
Burrata to włoski, niezwykle delikatny ser, wytwarzany najczęściej z mleka krowiego. Ten kremowy przysmak to specjalność Apulii, malowniczego regionu południowych Włoch. Zewnętrzna część burraty ma podobny smak i konsystencję do mozzarelli. Wnętrze burraty kryje słodka, kremowa śmietana i delikatne kawałki stracciatelli.
Z okazji zbliżających się Walentynek mamy dla Was propozycję domowej kolacji dla dwojga. Większą część pracy wykonamy za Was 😉 Ale nie wszystko. Kilka drobnych rzeczy będziecie musieli zrobić sami, zgodnie z załączoną do zestawu instrukcją. Dzięki temu kolacja będzie nie tylko ultra świeża, ale też będzie się doskonale prezentować. A ten krótki wspólny czas w kuchni będzie dla Was wspaniałą zabawą.
Jedną z naszych propozycji na tegorocznego Sylwestra i Nowy Rok są kanapki NOLIO. Podajemy na ciepło, w domowej foccacci, z niezwykłymi frytkami z polenty i majonezem do wyboru – parmezanowym lub z 'Nduji. Mamy nadzieję, że dadzą Wam tyle radości w tych trudnych czasach, ile dały nam 🙂 A wtedy zostaną z nami i z Wami na dłużej, na przykład całą tegoroczną zimę. Bo wydają nam się idealne – na imprezę, po imprezie i bez imprezy.
Skąd wziął się gulasz w kuchni Nolio? I dlaczego warto go spróbować? Nie wiemy czy wiecie, ale nasz Chef Petr pochodzi z Czech. Gotowanie gulaszu leży w jego naturze i robi to naprawdę doskonale! Ma to po prostu we krwi. Gulasze, którymi Petr nas czasem rozpieszcza „po godzinach” są obłędnie pyszne i totalnie niespotykane. Autorskie przepisy były opracowywane w głowie Chefa przez lata i są wynikiem doświadczeń i tysięcy godzin w kuchni.
Nasze dania przenoszą nas wspomnieniami w wiele miejsc jednocześnie. Aromatem do domu, bo kiedy zamykamy oczy czujemy mak, ser, grzyby i rybę. A jednocześnie włoskie składniki i znane nam z Italii kształty pierogów, przywodzą nam na myśl włoskie wakacje i podróże. I to jest piękne, że finał tego zakręconego roku prowadzi nas do stołu, na którym krzyżują się tradycje i spotykają smaki z całego świata.
Winnica Colmello di Grotta ropościera sie na 21 hektarach, w całości położonych na południowych zboczach 40-80 metrów nad poziomem morza. Winorośla uprwiane w winnicy podzielone są równo na pół, pomiędzy apelacje DOP Collio i Isonzo. Obydwa tereny uprawne leżą blisko siebie, mimo to są zbudowane z zupełnie innej gleby.
W tym roku przygotowaliśmy dla Was zupełnie nową odsłonę sernika, w wersji jakiej go nie znacie. Jest to wydanie świąteczne, z kremem z białej czekolady i maślanymi ciasteczkami. W tym roku macie unikalną okazje, aby zamówić cały świąteczny sernik dla siebie lub swoich bliskich na Święta.